Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

Παντελής Ζερβός
Ο Παντελής Ζερβός του Δημητρίου υπήρξε δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου και κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1908 στην Περαχώρα (Λουτράκι). Αποφοίτησε από τη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Εμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή από το 1933 και συνεργάσθηκε με τους καλύτερους θιάσους της εποχής του διακρινόμενος σε κλασικούς στην αρχή ρόλους, αλλά και σε νεοελληνικούς αστικούς. 
Σημαντικότερες θεατρικές του παρουσιάσεις ήταν στα έργα «Άλκηστις Αντιγόνη» «Θεσμοφοριάζουσαι» «Μάκβεθ», «Πλούτος» κ.ά.
Η παρουσία του στη κινηματογραφική σκηνή επίσης υπήρξε μεγάλη. Περισσότερες από 70 ήταν οι συμμετοχές του σε ταινίες με κυρίαρχη στο έργο «Μανταλένα» παραγωγής Ντ. Δημόπουλου (1960), υποδυόμενος τον ιερέα Παπα-Φώτη) με το οποίο και απέσπασε το Α΄ Βραβείο 2ου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960. Άλλες συμμετοχές του που ξεχώρισαν ήταν στα έργα «Πικρό ψωμί» (1951), «Ο 
αγαπητικός της Βοσκοπούλας» (1955), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» 1960, Ζητείται ψεύτης 1961, «Ο Ατσίδας» 1962, «Λόλα» 1964, «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» 1969 και η «Μαρία της σιωπής» (1973).
Αλλά και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές ο Παντελής Ζερβός άφησε ιστορία, ιδιαίτερα στα καθημερινά ραδιοφωνικά πεντάλεπτα «το 5λεπτο ενός θυρωρού».
Ο Παντελής Ζερβός ήταν μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του 
Συλλόγου Καλλιτεχνών Εθνικού Θεάτρου. Πραγματοποίησε πολλές θεατρικές περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδος κατά τις οποίες έλαβε πολλές διακρίσεις. Για τη θεατρική του αυτή προσφορά τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του τάγματος Γεωργίου Α’ από τον Βασιλέα Παύλο.
Ο Παντελής Ζερβός ήταν μόνιμος κάτοικος του Παλαιού Φαλήρου (Αθήνα) και μιλούσε αγγλικά. Πέθανε στις 23 Ιανουαρίου 1982 σε ηλικία 74 ετών. Κηδευτηκε στο Παλαιό Φαληρο. Ειχε δυο κορες. 

Φιλμογραφία
Η Αλήθεια ειναι Πικρή (1974)
Παυλος Μελας (1974)
Η Μαρία της σιωπής (1973) [Λάμπρος Γεραλής]
Η κόρη του ήλιου (1971) [παπα-Στέφανος
]Ο επαναστάτης ποπολάρος (1971) [Πεμπονάρης]
Οι άνδρες ξέρουν ν' αγαπούν (1971) [παπα-Βαρνάβας]
Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970) [Γιώργος Αναστασόπουλος]
Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά (1970) [Θωμάς]
Τρελλά Κορίτσια απίθανα Αγόρια (1970) [Παντελής Ασπροπρόσωπος]
Ο αετός των σκλαβωμένων (1970) [παπα-Δημήτρης]
Για την τιμή και για τον έρωτα (1969) [παπά-]
Η γενηά των ηρώων (1969) [παπα-Λεβέντης]
Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969) [Παναγής Καρατάσος]
Η σφραγίδα του Θεού (1969) [Γιακουμής]
Το λεβεντόπαιδο (1969) [Αγγελής]
Ξεριζωμένη γενηά (1968) [Μήτσος]
Οι Αντίζηλοι (1968) [Τζον Τόμας]
Ονειρο Απατηλό (1968
Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968) [Γρηγόρης Κητής]Δρόσω, η Αρχοντοπούλα (1967)Ερωτες στη Λεσβο (1967)
Ο Πουλημένος Ανθρωπος (1967)
Στο Κατώφλι της Μοίρας (1967)
Ο Μεθύστακας του Λιμανιού (1967) [Σάββας Αρμπούζης]
Δοκιμασία (1966) [Πέτρος Μακρής]
Αγάπη που δεν Σβήνει ο Χρόνος (1966)
Εχω Δικαίωμα να σ`αγαπώ (1966)
Ο Κατατρεγμένος (1966)
Οι Κολασμένοι (1966) [παπα-Νικόλας]
Οι στιγματισμένοι (1966) [(πατέρας Έφης)]
Η μοίρα του αθώου (1965)
Ο Επαναστάτης (1965)
Ο Μεγαλος Ορκος (1965)
Του Χωρισμού ο Πόνος (1965) [Στέλιος]
Ο νικητής (1965) [Σταύρος Ντάβαρης]
Περιφρόνα με γλυκειά μου (1965) [Σταμάτης]
Είμαι μια δυστυχισμένη (1964) [Χατζής]
Εκλαψα Πικρά για Σένα (1964)
Ζωή γεμάτη πόνο (1964) [Παντελής]
Τηλεφωνήσατε στο 100 (1964
Λόλα(1964) [(δεσμοφύλακας)]
Εμείς τα μπατιράκια (1963) [(ζαχαροπλάστης)]Οι Τουρίστες(1963) [Ξενοφώντας]
Το Μεγάλο Μυστικό (1963)
Ο άσωτος (1963) [(καπετάν) Νικόλας]Εταιρία θαυμάτων(1962) [(ενωματάρχης)]
Αμαρτωλες (1962)
Νόμος 4000 (1962)
Πονεμένη Μητέρα (1962)
Ο ατσίδας (1962) [Θόδωρος Κουρούζος]
Ο χρυσός και ο τενεκές (1962) [Γιακουμής]
Η Αθήνα τη νύχτα (1962)
Βοήθεια... με παντρεύουνε! / Οικογένεια Παπαδόπουλου(1961) [Μήτσος Παπαδόπουλος]
Διαβόλου κάλτσα (1961) [Αγαμέμνων Μπουμπούνας]
Ο Ατσίδας (1961) [Θόδωρος Κουρούζος]
Ζητείται ψεύτης (1961) [Θεόφιλος Φερέκης]
Η Λίζα και η άλλη (1961) [(πρόεδρος δικαστηρίου)]
Κατήφορος (1961) [Λεωνίδας Νικολάου]
Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960) [Θανάσης Κοντογιώργης]
Μανταλένα (1960) [παπα-Φώτης]
Τα κίτρινα γάντια (1960) [ιδιοκτήτης καφενείου]
Οικογένεια Παπαδοπούλου (1960) [Μήτσος Παπαδόπουλος]
Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ(1959) [(μάστορης)]
Η ζαβολιάρα (1959) [(λιμενάρχης)]
Ναυάγια της Ζωής (1959)
Ψιτ... Κορίτσια! (1959) [Τζον Παπαδόπουλος]
Η κυρά μας η μαμμή (1958) [Βασίλης Τανάμπασης]
Μέλπω (1958)
Η θεία από το Σικάγο (1957) [Ξενοφών Βλασσόπουλος]
Κατά λάθος... μπαμπάς (1957) 
Το αμαξάκι (1957) [(τσαγκάρης)]
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955) [Χρόνης] 
Τζο ο τρομερός (1955) [(αστυνόμος)]
Πικρό ψωμί (1951) [Λυμπέρης]
Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)
Η φωνή της καρδιάς (1942)
Σειρές που έχει παίξει
Η ταβέρνα 1972 ΕΙΡΤ
Ιστορίες χωρίς δάκρυα 1977 ΕΡΤ
Φάρος 1976 ΥΕΝΕΔ