Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ


ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

Σωτήρης Μουστάκας
Ο Σωτήρης Μουστάκας (17 Σεπτεμβρίου 1940, Λεμεσός Κύπρου - 4 Ιουνίου 2007, Αθήνα) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες κωμικούς ηθοποιούς της εποχής του, βραβευμένος για την προσφορά του στην ελληνική επιθεώρηση.
Βιογραφικά στοιχεία
Καταγόταν από το χωριό Κάτω Πλάτρες Λεμεσού και ήταν το τελευταίο παιδί πολυμελούς οικογένειας (είχε άλλα επτά αδέρφια). Σε ηλικία 15 χρονών, συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, όπου μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα στους τοίχους. Συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για περίοδο εφτά μηνών. Μόλις αποφυλακίστηκε τελείωσε το σχολείο και το 1958 αναχώρησε για την Αθήνα για να σπουδάσει ηθοποιία, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του.
Η αγάπη του Μουστάκα για το θέατρο είχε ξεκινήσει όταν κατά την εφηβεία του ο νεαρός Σωτήρης πήγε σε μια θεατρική παράσταση του Νίκου Σταυρίδη στη Λεμεσό. Μετά το τέλος της παράστασης κι ενώ όλοι ζητούσαν αυτόγραφα από τον Σταυρίδη, ο Σωτήρης τον πλησίασε και του είπε πως θέλει να γίνει κι αυτός ηθοποιός. Ο Σταυρίδης του είπε να έρθει στην Αθήνα να τον βρει. Όταν έφτασε στην Αθήνα, έπιασε δουλειά σ' ένα εστιατόριο ως
 σερβιτόρος και παράλληλα έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου και κόπηκε την πρώτη φορά. Δεν το έβαλε κάτω, ξαναπροσπάθησε και πέρασε. Εκεί γνώρισε και την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου, την οποία παντρεύτηκε το 1973 και έκαναν μια κόρη, την Αλεξία.
Ο Σωτήρης Μουστάκας έπαιξε σε δεκάδες παραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου και πολλές θεατρικές παραστάσεις.
Απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Ιουνίου του 2007, σε νοσοκομείο της Αθήνας μετά από έκτακτη εισαγωγή λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας που αισθάνθηκε κατά τη διάρκεια θεατρικής πρόβας. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από καρκίνο. Κηδεύτηκε στις 6 Ιουνίου του 2007 από το νεκροταφείο Χαλανδρίου δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων του και απλού κόσμου. Τελευταία του επιθυμία ήταν, να σκεπαστεί η σορός του με τη γαλανόλευκη
σημαία. Συμπτωματικά η ημερομηνία θανάτου του είναι η ίδια με αυτή του άλλου μεγάλου μας ηθοποιού Ντίνου Ηλιόπουλου που έφυγε πριν από έξι χρόνια (4 Ιουνίου 2001).
Σχεδόν 3 μήνες μετά, η σύζυγος του αείμνηστου ηθοποιού, Μαρία Μπονέλου, απεβίωσε στις 30 Αυγούστου. Κηδεύτηκε 1η Σεπτεμβρίου, στο νεκροταφείο Χαλανδρίου, δημοσία δαπάνη.

Αποσπάσματα από Συνεντεύξεις
"Η ηθοποιία είναι σαν ένα απάτητο κι ανεξερεύνητο βουνό. Σκαρφαλώνεις με κόπο, φτάνεις στην κορυφή και βλέπεις ότι υπάρχει κι άλλη κορυφή, κι ύστερα κι άλλη. Όταν πεις έφτασα, το έχεις χάσει το παιχνίδι"
"Νιώθω τριάντα χρονών. Κι αυτό βοηθάει το θέατρο. Γιατί στο θέατρο πρέπει να υπάρχει μια παιδικότητα. Aυτό που κάνουμε είναι ένα παιχνίδι. Πώς όταν είμαστε μικρά θέλουμε να βάζουμε μάσκες, να μεταμφιεζόμαστε, να κάνουμε διάφορα;"
"Εργάζομαι ως ηθοποιός πάνω από σαράντα χρόνια, αλλά ποτέ δεν τα υπολόγισα, όπως κάνουν ορισμένοι που γιορτάζουν τα είκοσί τους χρόνια κτλ. Για μένα πέρασαν χωρίς καν να το καταλάβω".
"Προτιμώ την κωμωδία. Η κωμωδία είναι φάρμακο".
"Είμαι αληθινός σ' αυτό που κάνω, χωρίς ψεύτικα τερτίπια, χωρίς χυδαιότητες και αυτό το νιώθει ο κόσμος. Για μένα το θέατρο είναι χαρά,
κατάθεση ψυχής". 

Φιλμογραφία
El Greco (2007) [Titiano]
Ο Χάρος Βγήκε Παγανιά (2003)
Ο τρελλογιατρός (1987) [Αντώνης Σφήνας]
Τρελλά κανάλια (1987) [Σώτος Αλεβίζος]
Μερικοί το Προτιμούν Ηλεκτρονικό (1986) [Τέλης / Παρασκευάς]
Ο ροζ γάτος (1985) [Αρχιμήδης Μαντούβαλος / Ευτέρπη Μαντούβαλου]
Ο υπηρέτης (1985) [Ιγνάτιος Καρακούλης / Μήτσος Καρακούλης / γιαγιά]
Ο Δυναστείας (1985) [Μπέμπης Καρικτόπουλος/Διονυσάκης (Ταρζάν)/ Καρικτόπουλος/Οδυσσέας]
Τα Τούβλα (1985)
Μήτσος... ο ρεζίλης / Ο γλυκοψεύτης (1984) [Μήτσος Φούμος / Χαρίκλεια Φούμου]
Αν Ηταν το Βιολί Πουλί (1984) [Λευτέρης Παγκανικάκης]
Το παίζω... και πολύ άντρας! (1983) [Ζήνων Πετρίδης]
Το ψώνιο (1983) [Σωτήρης Χαρίτος]
Εγώ... και το Πουλί μου (1982) [Κοκός]
Καμικάζι Τσαντάκιας (1982) [Ποσειδώνας]
Πάτερ Γκομένιος (1982) [Μένιος]
Η Νονά (1981) [Θησέας Δοξαπατρής / Νονά]
Το Μεγάλο Ρουθούνι (1981) [Αλέξανδρος / Θησέας Δοξαπατρής] 

Καθένας με την τρέλλα του... (1980)
Γεύση από Ελλάδα (1980)
Ο παρθενοκυνηγός (1980) [Ηρακλής Καρούμπας]
Γυναίκες στα όπλα (1979) [ειδικός επί θεμάτων ΕΟΚ]
Ένας νομοταγής πολίτης (1974) [Γρηγόρης Μοναχογιός]
Αρχιψεύταρος (1971) [Παμίνος]
Για μια χούφτα τουρίστριες (1971) [σταθμάρχης χωροφυλακής]
Οι άνδρες ξέρουν ν' αγαπούν (1971) [Φίλιππας]
Θύμιος Εναντίον Τσίτσιου (1971) [Τιμολής]
Ο Αρχιψεύταρος (1971) [Παμίνος]
Αναστενάζουν οι πενιές (1970) [Μανωλιός]
Ένα αστείο κορίτσι (1970) [Αντόνιο]
Ο Αχαΐρευτος (1970) [Μίλτος Κουρκουτούλης]
Το Παιδί της Μαμάς (1970) [Φώτης]
Η τύχη μου τρελάθηκε... (1970) [Λιάκος Καρατασάκος]
Η ωραία του κουρέα (1969) [Θωμάς]
Ξύπνα κορόιδο... (1969) [Φαίδων Τραμουντάνας]
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969) [Ρίκος]
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό... (1969) [Αναστάσης Σαλταπήδας]
Ο μπούφος (1968) [Ντίνος Ζαφειρίου] 

Αθήνα η Κλοπή της Οδού Σταδίου (1968) [Σώτος]
Ο πεθερόπληκτος (1968) [Λαυρέντης]
Ο Τσαχπίνης (1968) [Κοσμάς] Θα τα Κάψω τα Λεφτά μου (1968) [Κλεονης Καραπανος]
Οι μνηστήρες της Πηνελόπης (1968) [Φίλιππας]
Τα ψίχουλα του κόσμου (1968) [(μάγειρας)]
Καλώς ήλθε το δολλάριο (1967) [Ανρί]
Αδικη Κατάρα (1967)
Ερωτες στη Λεσβο (1967)
Τα Ψίχουλα του Κόσμου (1967) [μάγειρας]
Η Κόρη της Πενταγιώτισσας (1967)
Για την Καρδια της ωραιας Ελενης (1967)
Κολωνάκι διαγωγή μηδέν (1967) [Άλκης Ασπρομάλλης]
Ο κόσμος τρελλάθηκε... (1967) [Πυθαγόρας]
Ο μόδιστρος (1967) [Στέφανος]
Ο χαζομπαμπάς (1967) [(γιατρός)]
Να ζη κανείς ή να μη ζη; (1966) [Σολομωνίκος]
Φίφης ο ακτύπητος (1966)
Θα το πάρεις το Κορίτσι (1966)
Φως... νερό... τηλέφωνο Οικόπεδα με δόσεις (1966) [Κιρκόρ]
Μπετόβεν και μπουζούκι (1965) [Ορφέας]
Το πρόσωπο της ημέρας (1965)
Αλεξης Ζορμπας (1964) [Μιμυθός]

Σειρές που έχει πάιξει
Δέκα μικροί Μήτσοι 1992 MEGA
Ορκιστείτε παρακαλώ 1982 ΥΕΝΕΔ 

Τα χαϊδεμένα παιδιά 2001 ΕΤ1
Το δις εξαμαρτείν 1993 MEGA Το κόκκινο δωμάτιο: Κώδικας Ελ Γκρέκο 2006-2007 MEGA

Βιντεοταινίες που έχει πάιξει
Έλα Μιμή στον τόπο σου 1987
Ένας μπάτσος στον Παράδεισο 1989
Ένας τρελός θα μας σώσει 1988
Ανδρέα προχώρα 1988
Απιστίες με συνταγή γιατρού 1988
Βαρύ γλυκός και μερακλής 1988
Διαρρήκτης με το ζόρι 1988
Εγκέφαλος με βίδα και βαλβίδα 1988
Εραστής από το ψυγείο 1987
Εραστής για 11 νύχτες 1988
Εραστής για κλάματα 1988
Θα το πάρεις το κορίτσι 1989
Και αυτός το βιολί του 1984
Καπετάν Φουρτούνας 1989
Κοριοί και ΑΤΑ και δυο αυγά μελάτα 1988
Κουρείον ο Περικλής Τρίχας 1987
Ληστές και ασφαλιστές 1988
Μάγος του σεξ (Ο) 1988
Μην το παίζεις υπουργέ 1988
Μια τρελή τρελή νύχτα 1989
Μπορώ και με τη γιαγιά μου 198?
Ο Αλεπούς 1990
Ο ανοιχτομάτης 1987
Ο εραστής της γυναίκας μου 1989 

Ο ερωτοχτυπημένος 1988
Ο θυρωρός της νύστας 1986
Ο κύριος Λιμενάρχης 1987
Ο σαλταδόρος 1986
Ο σεξοβόμβος 198?
Ο τζογαδόρος 1989
Ο τρελογιατρός 1987
Ο υπηρέτης 1985
Ο χασοδίκης 1988
Ολέ ολέ γειά σου Ελλάδα κουρελέ 198?
Παντρεύουν τον Αντρέα 1988
Παρακαλώ σκοτώστε τις γυναίκες μου 1989
Πεθερόπληκτος (Ο) 198?
Πεινασμένος και τζέντλεμαν 1989
Σέξι μπάτσος και σκληρός 1987
Σωτήρης ο κροκοδειλάκιας 1987
Τι είδε η Φιλιππινέζα 1988
Το συνδικάτο των μπατίρηδων 198?
Τρελά κανάλια 1987
Τόλμη & αφασία 1988