Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

Γιώργος Γαβριηλίδης
(1908 - 23 Ιουλίου 1982)
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1925 με το έργο Ψυχοπατέρας. Αργότερα συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα του προπολεμικού θεάτρου. Το 1947, συγκρότησε θίασο με τους Κρεββατά - Καλουτά - Ντορ. Στο σινεμά ξεκίνησε το 1933, με την ταινία Ο Κακός Δρόμος, αλλά διακρίθηκε πολύ αργότερα στις υπέροχες κωμωδίες της Φίνος Φιλμ στις δεκαετίες του '50 και του '60. Ήταν παντρεμένος με την Μαρίκα Κρεββατά, με την οποία παίξαν στο κινηματογράφο τον ρόλο του ζευγαριού που τσακώνεται στις ταινίες Στουρνάρα 288 και Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε. Έλαβε μέρος σε 46 ταινίες παίζοντας δεύτερους αλλά πολύ σημαντικούς ρόλους. Μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς του ρόλους ήταν στις ταινίες: Μια Ιταλίδα απ' την Κυψέλη, Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης, Μια Τρελλή, Τρελλή Σαραντάρα, Στουρνάρα 288, Υιέ μου Υιέ μου, Ο Γόης, η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε κ.α.Πέθανε στην Αθήνα από πνευμονικό οίδημα και κηδεύτηκε στο Γ΄νεκροταφείο Νίκαιας.

Φιλμογραφία
Ο αισιόδοξος (1973) .... Σαράντης Μιχαλακέας
Πώς καταντήσαμε, Σωτήρη (1972)
Δυο μοντέρνοι γλεντζέδες (1971) .... Αλέξανδρος Σκούρης
Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971) .... Περικλής Πετρόπουλος
Ο ακτύπητος χτυπήθηκε (1970)...Ηλίας Παπαμάρκου
Μια τρελή, τρελή σαραντάρα (1970) .... Τζώρτζης Χατζηθωμάς
Η αρχόντισσα κι ο αλήτης (1969) .... κύριος Ευαγγελίου
Τα δυο πόδια σ' ένα παπούτσι (1969)... Ιπποκράτης
Ο γόης (1969)... Σπύρος Βελίρης, πατέρας δυο ανύπαντρων κοριτσιών
Η κόμισσα της φάμπρικας (1969)... Ναύαρχος Παπαθανασίου
Ο παραμυθάς (1969)... Κοσμάς Καραγιώργης
Η Παριζιάνα (1969)... Κουλουνδρής
Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη (1968)... Τζών Πάρκερ, δηλαδή Γιάννης Μπάρκας
Οι Μνηστήρες της Πηνελόπης (1968) .... Θεόφιλος
Ο πεθερόπληκτος (1968)
Ο ανακατωσούρας (1967) .... γενικός διευθυντής εταιρίας πωλήσεως αυτοκινήτων
Ένας απένταρος λεφτάς (1967)... Μπίρδας
Μιας πεντάρας νιάτα (1967) .... Ανδρέας Αλαφούζος 

Ο αδελφός μου ο τρελάρας (1966)... Άρης Φαρνέζης
Φουσκοθαλασσιές (1966) .... Mακρής
Η γυναίκα μου τρελάθηκε (1966) .... Σπύρος
Ο φτωχός εκατομμυριούχος (1965)
Υπάρχει και φιλότιμο (1965) .... Kώστας
Κορίτσια για φίλημα (1965) .... Πέτρος Ράμογλου
Ο μετανάστης (1965)
Υιέ μου, υιέ μου (1965)... Μικές
Τα δίδυμα (1964) .... Πελοπίδας Χατζηφρύδης
Ο εαυτούλης μου (1964)... Ιωακείμ Δανός
Ένας βλάκας με πατέντα (1963)
Επτά ημέρες ψέματα (1963).. Τζων
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963)... καθαρευουσιάνος πελάτης φωτογραφείου
Ο Δήμος από τα Τρίκαλα (1962)
Εταιρεία θαυμάτων (1962) .... μίστερ Τζον
Κατηγορούμενος ο έρως (1962)
Nόμος 4000 (1962)... καθηγητής γυμνασίου
Όταν λείπει η γάτα (1962) .... κύριος Ζέμπερης
Λάθος στον έρωτα (1961)...Μενέλαος Λαμπρινος
Ο Ηλίας του 16ου (1959) .... Ορέστης Κωνσταντινίδης
Ένας Έλληνας στο Παρίσι (1959)
Στουρνάρα 288 (1959)... Θωμάς Ασημομύτης, μπακάλης 

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο (1959) .... Μαυρομάτης
Ο άνθρωπος του τρένου (1958)... Ροδόπουλος
Ένας ήρως με παντούφλες (1958) .... κύριος Σταμούλης
Ο λεφτάς (1958)... Χρύσανθος
Δελησταύρου και υιός (1958) ... Συν/ρχης Μαντζάρης
Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο (1957)... Χαρίλαος
Κακός δρόμος (1933)

Σειρές που έχει παίξει
Ένας απίθανος ντετέκτιβ 1973 ΥΕΝΕΔ 
Εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή 1972 ΕΙΡΤ 
Ιστορίες της νύχτας 1972 ΕΙΡΤ