Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ


ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ



Ανδρέας Μπάρκουλης
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 24 Ιουλίου του 1936 (άλλη πηγή αναφέρει 4 Αυγούστου του 1936). Από μικρός συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας με το θίασο του Σπύρου Μουσούρη – Κρινιώς Παπά. Τελείωσε τις σπουδές του στην υποκριτική στη Σχολή του Κ. Μιχαηλίδη, από την οποία και αποφοίτησε με τον χαρακτηρισμό ‘’εξαιρετικό ταλέντο’’. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1956. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1957, στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου «Μαρία η Πενταγιώτισσα» στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Το θελκτικό παρουσιαστικό του και η ευγενής φυσιογνωμία του σε συνδυασμό με τη φυσική του γοητεία, γρήγορα τον καθιέρωσαν ως τον πιο δημοφιλή πρωταγωνιστή του Ελληνικού Κινηματογράφου εκείνης της ε ποχής, πρωταγωνιστώντας και συμμετέχοντας σε περισσότερες από 110 ταινίες. Από αυτές ξεχωρίζουν: «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» (1958), «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» (1958), «Διακοπές στην Αίγινα» (1958), «Η Μουσίτσα» (1959), «Το Δόλωμα» (1964), «Τζένη Τζένη» (1965), «Ησαΐα μη Χορεύεις» (1969), «Μια τρελή τρελή Σαραντάρα» (1970) κ.α. Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του Δημήτρη Κολλάτου «Αλέξανδρος και Αϊσέ» το 2001. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης υπήρξε εκ των γοητευτικότερων πρωταγωνιστών της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου, ο σταρ για χάρη του οποίου δημιουργήθηκε το θρυλικό σλόγκαν ‘’κορίτσια ο Μπάρκουλης’’ και η φωτογραφία του δέσποζε σε κάθε σχολική κοριτσίστικη τσάντα τη δεκαετία του 1960.
Παντρεύτηκε την ηθοποιό Αλέκα Στρατηγού. Εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και επιβίωσης, ενώ έχει ξαναπαντρευτεί κι έχει έναν γιο.
Φιλμογραφία
Αλεξανδρος και Αϊσε (2001)
Μ' αγαπάς; (1988) [Γιώργος Παπάζογλου]
Η Ερωμένη (1981) [Άρης Πλάτωνας]
Η Βαλίτσα του Παπά (1978) [Άλκης]
Κρουαζιέρα του Τρόμου (1978) [Χάρης]
Το Σπίτι στους Βράχου (1974) [Ανδρέας]
Ενα Ελεύθερο Κορίτσι (1973) [Αλέξης Λισμάνης]
Τα παιδιά των λουλουδιών (1973) [αρχηγός]
Διαμάντια στο Γυμνό σου Σώμα (1972) [Γραικός]
Πιο θερμή και από τον ήλιο (1972) [Γιώργος Σταύρου]
Έρωτας και προδοσία (1972) [Αλέξης Μουρούζης]
Ο εχθρός του λαού (1972) [Βλαχόπουλος]
Οι Απάνθρωποι (1972) [Κουρτ]
Οι Εκβιασταί (1972) [Σερέτης]
Ένας υπέροχος άνθρωπος (1971) [Νίκος]
Η Ιδιωτική μου Ζωή (1971) [ανακριτής]
Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971) [Άγγελος Φλωράς]
Η εφοπλιστίνα (1971) [Τζακ]
Υπερήφανοι Αετοί (1971)
Η πρόκληση (1970) [Ανδρέας]
Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970) [αφηγητής]
Ένας τρελλός γλεντζές (1970) [Ντίνος Καλιαμπέσης]
Η ζούγκλα των πόλεων (1970) [Στέφανος Ρόκος] 

Η θεία μου η χίπισσα (1970) [Στέφανος Κριεζής]
Κρίμα... το μπόι σου (1970) [Δημήτρης Ροδανάς]
Μια τρελλή... τρελλή... σαραντάρα (1970) [Τάκης]
Μια Ζωή χωρίς Αγάπη (1970) [Άγγελος]
Ο Προδότης πρέπει να Πεθάνει (1970)
Γυμνοί στο δρόμο (1969) [φίλος Ξένιας]
Ένας άφραγκος Ωνάσης (1969) [Ιάσων Ζούμπερης]
Ησαΐα... μη χορεύεις (1969) [Χάρης Πετρόπουλος]
Όταν η πόλις πεθαίνη (1969) [Άρης Ραγκούσης]
Το στραβόξυλο (1969) [Κώστας]
Η Ζούγκλα των Πόλεων (1969)
Ο Αγιος Νεκτάριος (1969) [Τάσος Μαντάς]
Η Αθήνα μετά τα Μεσάνυχτα (1968)
Στα Σύνορα της Προδοσίας (1968) [Κώστας Δήμου]
Όλγα αγάπη μου (1968) [Αλέκος Αλεξάνδρου]
Πολύ αργά για δάκρυα (1968) [Αλέξης Βρετός]
Το Μαύρο Στάχυ (1968)
Μπροστά στην Αγχόνη (1968) [Αλέκος Λίβας]
Βίβα Ρένα (1967) [Αντόνιο]
Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967) [Φράνκο Πιτσιόλι]
Μιας πεντάρας νειάτα (1967) [Δημήτρης Βαλάσκος]
Ο σπαγγοραμένος (1967) [Γιώργος]
Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ (1966) [Μασούτ ελ Ρασίντ] 

Κοινωνία Ωρα Μηδέν (1966) [Φώτης Δημητρίου]
Και οι... 14 ήταν υπέροχοι! (1965) [Δημήτρης]
Τζένη Τζένη (1965) [Νίκος Μαντάς]
Ενωμένοι στη ζωή και στο θάνατο (1964) [Δρόσος]
Αλύγιστη στη Ζωή (1964) [Ακης]
Σχολή για σωφερίνες / Ο Βέγγος σωφεράντζα (1964) [Ντίνος]
Το δόλωμα (1964) [Γιώργος Δ]
Τρία κορίτσια από την Αμέρικα (1964) [Νίκος Νικολαΐδης]
Έτσι ήταν η ζωή μου (1963) [Κυριάκος Βάγιας]
Η Καρδιά της Μάνας (1963) [Κώστας]
Μάνα Γιατι με Γέννησες (1963) [Κυριάκος Βάγιας]
Λίγο πριν ξημερώσει (1963) [Νίκος]
Τον Βρήκανε τον Παναή (1963)
Φυγή (1963)
Μην είδατε τον Παναή; / Καταζητείται ο Βέγγος (1962) [Φάνης Παντελόπουλος]
Αγάπη Γραμμένη με Αίμα (1962)
Αγνη κι Ατιμασμενη (1962)
Εγκλημα στην Ομόνοια (1962)
Εξομολογησις μιας Μητερας (1962)
Η Ελληνίδα και ο Ερωτας (1962)
Η Υπέροχη Οπτασία (1962)
Κλαψε Φτωχη μου Καρδια (1962) [Πετρος]
Ο Γερο-Δήμος (1962) [Λιάκος]
Ο Διάβολος και η Ουρά του (1962)
Οταν Ξυπνά το Παρελθόν (1962) [Στέφανος Γαίτης]
Πεζοδρόμιο (1962) [Γιώργος]
Ηρθες Αργά (1961) [Δημήτρης Περωτής] 

Καραγκούνα (1961) [Γιώργης] Μάνα μου, παραστράτησα (1961) [Πέτρος]
Ματωμένα Στέφανα (1961) [Δήμος]
Μην κλαψης για Μενα (1961)
Στο Κατώφλι της Αμαρτίας (1961)
Τα Νειάτα Θέλουν Ερωτα (1961) [Μιχάλης Μαρκέζης]
Ένας δον Ζουάν για κλάμματα (1960) [Γιώργος Αποστολίδης]
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα (1960) [Πάρης Σεμερίτης]
Κασσιανή (1960) [Θεόφιλος]
Στρατιώτες δίχως στολή (1960) [Σπύρος]
Λύτρωσέ με Αγάπη μου (1960) [Άλκης]
Μετά την Αμαρτία (1960) [Γιώργος]
Σταχτοπούτα (1960) [Πέτρος]
Το Αγόρι π`Αγαπώ (1960) [Δημήτρης Ραζής]
Το Κορίτσι του Δρόμου (1960)
Το Νησι της Αγαπης (1960)
Τσακιτζης (1960)
Χριστίνα (1960) [Δημήτρης Χρυσόπουλος]
Ανθισμένη αμυγδαλιά (1959) [Γιώργος Δροσίνης]
Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959) [Δημήτρης Φλωράς]
Ένας βλάκας και μισός (1959) [Τώνης Καραμήτσος]
Η λίμνη των στεναγμών / Η κυρα Φροσύνη και ο Αλή πασάς (1959) [Μουχτάρ πασάς]
Η μουσίτσα (1959) [Δημήτρης]
Ναυάγια της Ζωής (1959) [Νίκος]
Μπουμπουλινα (1959)
Ο Γιάννος κι η Παγώνα (1959) [Γιάννος]
Οταν το Μίσος Κυβερνά (1959) [Ανδρέας Δημόπουλος]
Το Παραστράτημα μιας Αθώας (1959) [Δημήτρης]
Ψιτ... Κορίτσια! (1959) [Σάκης]
Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα (1959) [Λάκης Βρανάς]
Διακοπές στην Αίγινα (1958) [Γιάννης]
Είμαι παιδί σου μανούλα (Όλα για το παιδί της) (1958) [Κώστας]
Έρωτας στους αμμολόφους (1958) [ξένος]
Οι Καβγατζήδες (1958)
Ολα για το Παιδί της (1958) [Κώστας]
Μακρυά απ' τον κόσμο (1958) [Ευγένιος Χαρμής]
Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα (1958) [Νίκος Μακρυγιάννης]
Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958) [Μιχαήλ Μιμίκος]
Το κορίτσι της αμαρτίας (1958) [Γιώργος] 

Το τρελλοκόριτσο (1958) [Κώστας]
Τα Τρια Παιδια Βολιωτικα (1957)
Μαρία Πενταγιώτισσα (1957) [Δημήτρης Τουρκάκης]

Σειρές που έχει παίξει
Αμαρτίαι γονέων 1993 ΕΤ2
Αστέρια από χώμα 1983 ΕΡΤ
Γαλάζιο διαμάντι 1993 ΑΝΤ1
Θησαυροί της Βέρμαχτ 1972 ΥΕΝΕΔ
Θρίλερ λοιπόν 1988 ΕΤ2
Ο Θωμάς και ο Χατζηθωμάς 1973 ΕΙΡΤ
Οι έμποροι των εθνών 1973 ΕΙΡΤ
Πύργος των Μοσκώφ 1991 ΕΤ1
Το δίλημμα 1986 ΕΡΤ2
Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη 1990 MEGA