Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ


ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ

Κώστας Χατζηχρήστος
O δημοφιλής ηθοποιός Κώστας Χατζηχρήστος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1921. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή στη διάρκεια της κατοχής με το θίασο του Λουκή Μυλωνά, που περιόδευε στη Θεσσαλία. Λίγο αργότερα έφτασε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε σε βαριετέ, μετείχε σε μουσικούς θιάσους κι έλαβε μέρος σε διάφορες επιθεωρήσεις.Το 1952 συγκρότησε το δικό του θίασο, ενώ συνέπραξε και ως συνθιασάρχης με εκλεκτούς πρωταγωνιστές της εποχής. Από το 1953 έως το 1955 συνεργάστηκε με τον Κούλη Στολίγκα και την Καίτη Ντιριντάουα, με την οποία αργότερα παντρεύτηκε. Τα επόμενα 15 χρόνια ανέβασε με δικούς του θιάσους πολλές και επιτυχημένες επιθεωρήσεις και κωμωδίες. Κάποιες από αυτές γνώρισαν τέτοια επιτυχία που μεταφέρθηκεαν και στη μεγάλη οθόνη, όπως «Ο κύριος Πτέραρχος», «Της Κακομοίρας», «Ηλίας του 16ου», «Ένας έξυπνος βλάκας», «Παριζιάνα» κ.α.Μεγάλη και σημαντική υπήρξε και η κινηματογραφική του δραστηριότητα. Έκανε το ντεμπούτο του το 1952 στον «Πύργο των ιπποτών» και γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας απ' τους δημοφιλέστερους κωμικούς της μεγάλης οθόνης. Το 1955 δημιούργησε το χαρακτήρα του Θύμιου, ενός κουτοπόνηρου επαρχιώτη που έρχεται στην πρωτεύουσα και βρίσκει τονμπελά του, στο φιλμ «Πιάσαμε την καλή». Ακολούθησαν «Τα Κωθώνια του Συντάγματος» (1956), «Οι Τρεις Ντετέκτιβ» (1957), «Τσαρούχι, Πιστόλι, Παπιγιόν» (1957), «Γερακίνα» (1958), «Διακοπές στην Κολοπετινίτσα» (1959), «Να Ζήσουν τα Φτωχόπαιδα» (1959), «Ο Ηλίας του 16ου» (1959), «Λαός και Κολωνάκι» (1959), «Ο Θύμιος τα 'χει Τετρακόσια» (1960), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), «Ο Δήμος από τα Τρίκαλα» (1962), και πολλές άλλες. Ο ίδιος υπήρξε παραγωγός τριών ταινιών και σκηνοθέτησε άλλες οκτώ. Το 1958 παντρεύτηκε την Καίτη Ντιριντάουα. Την περίοδο 1994 - 1996 επέστρεψε στο θέατρο, στη δική του θεατρική στέγη, που απέκτησε το 1970 κι έχασε λόγω χρεών λίγα χρόνια πριν από το θάνατό του, στις 3 Οκτωβρίου του 2001.
Φιλμογραφία
Αλεξανδρος και Αϊσε (2001)
Ένας πιλότος... για πέταμα (1987) [Θύμιος Κατσαμπέκης]
Αγριες Κότες (1981) [Θύμιος]
Γυναίκες στα όπλα (1979) [Στάμος Ζούπας]
Η Αλίκη Δικτάτωρ (1972)
Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση (1971) [Λέανδρος Περπέρης]
Θύμιος Εναντίον Τσίτσιου (1971) [Θύμιος / Τσίτσιος]
Ένα μπουζούκι αλλοιώτικο από τ' άλλα (1970) [Κώστας Καραβεδούρας]
Ένας χίππυς με τσαρούχια (1970)
Ο απίθανος (1970) [Μάκης (Ευθύμης) Χαρίσης]
Κακός, ψυχρός και ανάποδος (1969) [Θύμιος Παπαχατζής / Κώστας Παπαχατζής]
Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα!.. (1969) [Λάκης (Τριαντάφυλλος) Πέτρος (Πετρόπουλος)]
Η Αθήνα μετά τα Μεσάνυχτα (1968)
Ο Τυχεράκιας (1968) [Θύμιος]
Σήκω χόρεψε συρτάκι (1967) [Θύμιος] 

Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966) [Μελέτης]
Ο τετραπέρατος (1966) [Δήμος]
Ενα Καράβι Παπαδόπουλοι (1966) [Θύμιος]
Φως... νερό... τηλέφωνο Οικόπεδα με δόσεις (1966) [Μανώλης Πελεκούδης]
Όχι,.. κύριε Τζόνσον (1965) [ο μόνος αγοραστής]
Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου (1965) [Κοσμάς Μπουραλάς]
Η σωφερίνα (1964) [όργανο]
Ενας Ζόρικος Δεκανέας (1964) [υποδεκανέας Θανάσης Πρασινάδας]
Ο θαλασσόλυκος!.. (1964) [Παντελής Καζούρας / Κώστας Χατζηχρήστος]
Ο παράς και ο φουκαράς (1964) [Κοσμάς Περιστέρης]
Οι κληρονόμοι (1964) [Παναγιώτης Τσόκας]
Ο ανηψιός μου ο Μανώλης (1963) [Μανώλης Μαραμένος]
Ο Καζανόβας (1963) [Γιωργος Χατζηγεωργουλας]
Ο Θύμιος στη χώρα του γέλιου (1963)
Ο κύριος πτέραρχος (1963) [Κανέλλος]
Ο ταυρομάχος προχωρεί!.. (1963) [Μιχάλης]
Της κακομοίρας (1963) [Ζήκος]
Ο Δήμος από τα Τρίκαλα (1962) [Παρασκευάς Πουρνάρας]
Ο Μιχαληός του 14ου συντάγματος (1962) [Μιχαληός Καραμιχάλης]
Ο ταξιτζής (1962) [Θανάσης Περιμένης]
Πεζοδρόμιο (1962)
Η Αθήνα τη νύχτα (1962) [ο ίδιος]
Ο σκληρός άντρας (1961) [Ηρακλής Λεοντόπουλος του Αχιλλέως]
Το έξυπνο πουλί (1961) [Λουκάς Μανής]
Καπετάνιος για Κλάματα (1961) [Σίμος Παπαφίγκος] 

Το παιδί της πιάτσας (1961) [Μίμης Φακής]
Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960) [Θωμάς Μακρυκώστας]
Τα ντερβισόπαιδα (1960) [Θόδωρος]
Αντίο Ζωή (1960)
Ο Θύμιος τα`χει 400 (1960) [Θύμιος Τάμπουλας / Κώστας Χατζής]
Αντρας Είμαι... και το Κέφι μου Θα Κάνω! (1960)
Διακοπές στην Κολοπετινίτσα (1959) [Ευθύμιος Ταμζούρλας]
Η Λίζα τό 'σκασε (1959) [Ιορδάνης Κολλάρος]
Δράκουλας και Σία (1959) [Θανάσης Καρατριμπούρας]
Ερωτας με Δόσεις (1959) [Φώντας]
Λαός και Κολωνάκι (1959) [Κώστας Τζεβελέκης]
Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα (1959) [Τώνης Παχουλός]
Ο Ηλίας του 16ου (1959) [Ηλίας]
Σαρακατσανισσα (1959)
Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα (1959) [Θύμιος Μπούκουρας / "Σπύρος Μπελίρης"]
Γερακίνα (1958)
Ο Κόμης... Χατζηχρήστος (1958)
3 τρελλοί ντετέκτιβς (1957) [Βαγγέλης]
Μαρία Πενταγιώτισσα (1957) [Θύμιος]
Μανούλα, Θέλω να Ζήσεις (1957)
Τα Τρια Παιδια Βολιωτικα (1957)
Τσαρούχι Πιστόλι Παπιγιόν (1957)
Ο Θείος της Βιολέτας (1957) [Πολυζώης]
Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957) [Γιώργος] 

Δολλάρια και όνειρα (1956)
Κυνηγώντας τον Ερωτα (1956) [Θύμιος]
Οι Τρακαδόροι της Αθήνας (1956) [Αγαμέμνων]
Ποιος θα Πληρώσει το Μάρμαρο (1956) [Θύμιος]
Τρία Κοθώνια του Συντάγματος (1956) [Θύμιος ο Ρουμελιώτης]
Γκόλφω (1955) [Δήμος]
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955) [Γκέρλας]
Πιάσαμε την καλή (1955) [Θύμιος]
Τα τρία μωρά (1955) [Φίλιππας Μανδαρόπουλος]
Νύχτες της Αθήνας (1954) [Κώστας]
Οι Τρεις Δραπέται του Φρενοκομείου (1954) [Γιώργος]
Ο πύργος των ιπποτών (1952) [πλανόδιος]
Νύχτα Χωρίς Ξημέρωμα (1939)

Σειρές που έχει πάιξει
Βραδυά επιθεώρησης 1984 ΕΡΤ
Δέκα μικροί Μήτσοι 1992 MEGA
Ταξιτζής 1977 ΥΕΝΕΔ
Το παλιό το κατοστάρι 1974 ΥΕΝΕΔ