Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ


ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Λάμπρος Κωνσταντάρας
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (13 Μαρτίου 1913- 28 Ιουνίου 1985) υπήρξε κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ήταν ο πατέρας του δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Κωνσταντάρα ο οποίος του χάρισε δυο εγγόνια, την Παυλίνα το 1974 και τον Λάμπρο το 1979 και αδελφός της αδελφός της επίσης ηθοποιού Μίτσης Κωνσταντάρα. Διακρίθηκε στο ρόλο του ώριμου, πλούσιου και γυναικά (Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα, Η Βίλα των Οργίων) ή του "πατέρα" αρκετών γνωστών σταρ της εποχής (Η Αλίκη στο Ναυτικό, Ο Στρίγγλος που Έγινε Αρνάκι). Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο την ηθοποιό Γιούλη Γεωργοπούλου το 1945 και σε δεύτερη τη Φιλιώ Κεκάτου το 1971. Τα τελευταία χρόνια τα πέρασε στην Βάρκιζα. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο.Το 2008 ένα θέατρο στο Αιγάλεω ονομάστηκε «Θέατρο Λάμπρος Κωνσταντάρας» σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο.
Φιλμογραφία
Ο Λαμπρούκος Μπαλαντέρ (1981) [Λάμπρος Κομνηνός]
Ο φαντασμένος(1973) [Μάκης Καρασίνης]
Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη (1972) [Λουκάς Μπόμπολας]
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα!(1972) [Λάζαρος Χατζηφλόκας]
Τι 30... τι 40... τι 50...(1972) [Ζάχος Φωκιανός]
Ο τρελοπενηντάρης (1971) [Ανδρέας Τεπενδρής]
Ο φαφλατάς (1971) [Δημοσθένης Λαμπρούκος]
Πίσω μου σ' έχω σατανά (1971) [Παύλος Κουντουράς (ή Κουντουράτος)]
Της ζήλειας τα καμώματα (1971) [Δημήτρης Καράλης]
Ένας τρελλός γλεντζές (1970) [Πάνος Πάμπανος]
Κρίμα... το μπόι σου (1970) [Μάριος Δεληπέτρου]
Ησαΐα... μη χορεύεις (1969) [Ησαΐας Στεφανάκης]
Ο μπλοφατζής (1969) [Παρασκευάς Καρατζόβαγλου (Τζον Χάλαρης)]
Ο τζαναμπέτης (1969) [Νεόφυτος Φωτεινός]
Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968) [Ανδρέας Γιαμαλής]
Ο Ρωμηός έχει φιλότιμο (1968) [Τηλέμαχος Καραντάρης]
Ο τρελλός τάχει 400 (1968) [Λάμπρος Λαμπρέτας]
Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου... (1967) [Αγγελής]
Βίβα Ρένα (1967) [Λάμπρος Φωκάς]
Κάτι κουρασμένα παληκάρια (1967) [Ντίνος Διαμαντίδης]
Ο γεροντοκόρος (1967) [Θανάσης Μπαρούτσος]
Ο σπαγγοραμένος (1967) [Λάμπρος Σκουντρής]
Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι (1967) [Λεωνίδας Πετρόχειλος]Πατέρα κάτσε φρόνιμα (1967) [Αντώνης Παπασταφίδας] 
Η γυναίκα μου τρελάθηκε(1966) [Μάνος]
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966) [Αντώνιος Δέλβης]
Να ζη κανείς ή να μη ζη; (1966) [Γιώργος Αλεξίου]Τζένη Τζένη (1965) [Μίλτος Κασσανδρής]Επιστροφή (1965) [θείος Πέτρος]
Υιέ μου... υιέ μου... (1965) [Αντώνης Χατζηλουκάς]
Υπάρχει και φιλότιμο (1965) [Ανδρέας Μαυρογιαλούρος]
Η βίλα των οργίων (1964) [Χάρης Ζάβαλος]
Η χαρτοπαίχτρα (1964) [Ανδρέας Οικονομίδης]
Θα σε κάνω βασίλισσα (1964) [Πίτερ Παπαθεοφιλόπουλος]
Ο εαυτούλης μου (1964) [Γιάγκος Αγγελής]
Αυτό το κάτι άλλο! (1963) [Λάζαρος Πεναρής]
Ο Καζανόβας (1963)
Μικροί και μεγάλοι εν δράσει... (1963) [Αντώνης Ζορμπάς]
Ο κύριος πτέραρχος (1963) [πτέραρχος Παπαοικονόμου]
Ο μπαμπάς μου κι εγώ (1963) [Λέων Μαυρογιάννης]Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963) [Λάμπρος Πετροβασίλης]Κατηγορούμενος... ο Ερως (1962) [Αχιλλέας Καρμπαντής]
Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961) [Δημήτρης]
Η Λίζα και η άλλη (1961) [Μικές (Μιχαήλ) Γαβρήλογλου]Κατηγορούμενος... ο Έρως (1961)
Λάθος στον έρωτα (1961) [Αντώνης Μίχαλος]
Είμαι αθώος (1960) [(ταγματάρχης) Πικάρ] 
Ο Θρίαμβος(1960)Ένας δον Ζουάν για κλάμματα (1960) [Αλέξης Δεπάστας]Ερωτικά παιχνίδια (1960) [Μάνος]Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960) [Πέτρος Ράμπος]Τυφλός άγγελος (1960) [Κώστας]
Αντίο ζωή (1959)
Το Παραστράτημα μιας Αθώας (1959) [Αλέξης]Το Αγοροκόριτσο (1959) [ο πατέρας]
Ταξίδι με τον Ερωτα (1959) [Λάμπρος]
Διακοπές στην Αίγινα (1958) [Τζόνυ]
Δύο αγάπες δύο κόσμοι (1958) [Κώστας Κοσμίδης]
Το τρελλοκόριτσο (1958) [Παπαδόπουλος]
Η μοίρα γράφει την ιστορία (1957) [Άρης Δερμεζής]
Συγχώρεσέ με Παιδί μου (1957)
Μαρία Πενταγιώτισσα (1957) [Γεώργιος Αρμάος]
Η άγνωστος (1956) [Στέφανος Πετρίδης]
Η Δούκισσα της Πλακεντίας (1956)
Ο ζηλιαρόγατος (1956) [Σπύρος Αργυρίου]
Ούτε γάτα ούτε ζημιά (1954) [Νίκος Κουτρουμπάς] 
Οι Ουρανοί είναι Δικοί μας (1953) [Θάνος Βαρλάμος]
Αγγελος με Χειροπέδες(1952) [Πετρος]
Εκείνες που δεν Πρέπει ν`Αγαπούν (1951) [Γιώργος]
Οι απάχηδες των Αθηνών (1950) [Κώστας "πρίγκηπας"]
Διαγωγή... μηδέν! (1949) [Φώτης]Αννα Ροδίτη (1948) [Άρης Γαλανός]
Μαρίνα (1947)
Καταδρομή στο Αιγαίον (1946) [Αλέξης Κομνηνός]
Πρόσωπα Λησμονημένα (1946) [Παύλος]
Ραγισμένες Καρδιές (1945) [Άλκης]
Η φωνή της καρδιάς (1942)
Το τραγούδι του χωρισμού (1939) [Κωνσταντής]
Σειρές που έχει παίξει
Εκείνες κι εγώ 1976 ΥΕΝΕΔ