Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ


ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Αυλωνίτης Βασίλης
Από τους σημαντικότερους κωμικούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 1 Ιανουαρίου του 1904. Η σκηνή τον έλκυε από παιδί και το ταλέντο του ήταν πηγαίο. Ωστόσο, δεν σπούδασε υποκριτική και η πρώτη εμφάνισή του ως ηθοποιός ήταν μάλλον τυχαία. Αφού τελείωσε το σχολείο και απολύθηκε από το στρατό, έπιασε δουλειά στο θέατρο «Έντεν» του Θησείου ως βοηθός στα σκηνικά. Τα βράδια, μετά την παράσταση, ακολουθούσε τους ηθοποιούς σ' ένα γειτονικό ταβερνάκι και όταν ερχόταν στο κέφι διασκέδαζε με τα καμώματά του τους θεατρίνους και τους θαμώνες. Ένα από εκείνα τα βράδια του 1924, τον σπρώξανε ξαφνικά για «πλάκα» και βγήκε στη σκηνή. Στην αρχή τα 'χασε, αμέσως όμως και με το πρώτο γέλιο της πλάκας συνήλθε κι άρχισε να χορεύει, κουνώντας τα χέρια και τα πόδια του κωμικά, κάνοντας διάφορες γκριμάτσες. Ο κόσμος τρελάθηκε στο γέλιο και το χειροκρότημα που για πρώτη φορά εισέπραξε ήταν ενθουσιώδες. Εκείνο το βράδυ, στο θέατρο «Έντεν» του Θησείου, γεννήθηκε ένας μεγάλος κωμικός.Το επίσημο ντεμπούτο του έγινε λίγους μήνες αργότερα, με το θίασο της Ελένης Ζαφειρίου, στο έργο «Ερωτικές Γκάφες». Ακολούθησαν πολλές οπερέτες και κωμωδίες έως το 1928, οπότε συγκρότησε δικό του θίασο και ασχολήθηκε με την επιθεώρηση. Το καλοκαίρι του 1960 συνεργάστηκε με τους Νίκο Ρίζο, Γιάννη Γκιωνάκη, Τάκη Μηλιάδη και Ρένα Βλαχοπούλου, στο θέατρο «Μετροπόλιταν», στο έργο του Γ. Γιαννακόπουλου «Κάθε καρυδιάς καρύδι». Την επόμενη χρονιά δημιουργήθηκε η θιασαρχική τριάδα «Βασίλης Αυλωνίτης - Γεωργία Βασιλειάδου - Νίκος Ρίζος», που διατηρήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, έως το 1965, παρουσιάζοντας διάφορες κωμωδίες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία για τους μετανάστες. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1929, στην ταινία «Μαρία η Πενταγιώτισσα» του Αχιλλέα Μαδρά. Ακολούθησαν άλλες ογδόντα, από τις οποίες ξεχωρίζουν «Η ωραία των Αθηνών» (1954), «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο» (1955), «Το Αμαξάκι» (1957), «Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο» (1957), «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη» (1959), «Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντός» (1960), «Η Χιονάτη και τα 7 Γεροντοπαλίκαρα» (1960), «Η Κυρία Δήμαρχος» (1960), «Τέρμα τα Δίφραγκα» (1962), «Οι Γαμπροί της Ευτυχίας» (1962), «Κορόιδο Γαμπρέ» (1962), «Ο Παράς κι ο Φουκαράς» (1964), «Η Σοφερίνα» (1964), «Ησαΐα χόρευε» (1966), «Ο Πεθερόπληκτος» (1968), «Κάθε Κατεργάρης στον Πάγκο του» (1969).Για τελευταία φορά εμφανίστηκε στην ταινία «Η Αριστοκράτισσα και ο Αλήτης» το 1970. Λίγες μέρες αφότου ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα, στις 10 Μαρτίου, πέθανε από καρδιακή προσβολή.
Φιλμογραφία

Η Αριστοκράτισσα και ο Αλήτης (1970) [Στράτος]
Η Αρχόντισσα του Λιμανιού (1969)
Κάθε Κατεργάρης στον Πάγκο του (1969)
Τα Κορόιδα, η Βαλίτσα μου κι Εγώ (1969) [Στελάκης]
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό... (1969) [Θοδωρής]
Ο πεθερόπληκτος (1968) [Θεόφραστος Καρατουρλέκης]
Σήκω χόρεψε συρτάκι (1967) [Προκόπης]
Εχω Δικαίωμα να σ`αγαπώ (1966)
Διπλοπεννιές (1966) [Βαγγέλης]
Η αδελφή μου θέλει ξύλο (1966)
Ησαΐα χόρευε (1966) [Ησαΐας]
Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966) [Κλέαρχος]
Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς (1966) [Ντόντος Βαρλέντης]Σκλάβοι της μοίρας (1966) [Γρηγόρης]
Φίφης ο ακτύπητος (1966) [Πανάγος]
Δύσκολοι δρόμοι (1965) [Στράτος]
Ένα έξυπνο έξυπνο... μούτρο (1965) [Πότης] 
Και οι... 14 ήταν υπέροχοι! (1965) [Ανδρέας]
Τα δίχτυα της ντροπής (1965) [Καντήλας]Άλλος... για το εκατομμύριο! (1964) [Μπάμπης]
Η σωφερίνα (1964) [Νικόλαος Σπανοβαγγελοδημήτρης "Γύλος"]
Ήταν όλοι τους... κορόιδα! (1964) [Γιάγκος Σουσάμης]
Ο Γιάννης τάκανε θάλασσα (1964) [Κώστας]
Μια Βδομάδα στον Παράδεισο (1964)
Ο λαγοπόδαρος (1964)
Πικρή μου, Αγάπη (1964)
Ο παράς και ο φουκαράς (1964) [Παναγάκος]
Οι προικοθήρες (1964) [Προκόπης]
Τρία κορίτσια από την Αμέρικα (1964) [Χαρίλαος Στούρος]Αγάπησα και πόνεσα (1963) [Ερμής]
Μικροί και μεγάλοι εν δράσει... (1963) [Φαίδων Καραντουλμπάνης]
Ο ανηψιός μου ο Μανώλης (1963) [Αριστείδης Παπακάτσικας]
Ο Θύμιος στη χώρα του γέλιου (1963)
Ενας Βλάκας με Πατέντα (1963)
Ο Θύμιος στην Χώρα του Στριπτήζ (1963)
Λενιώ η Βοσκοπούλα (1963) [Χρόνης]
Το "τεμπελόσκυλο" (1963) [Πελεκάνος]
Ψευτοθόδωρος (1963) [Θόδωρος]
Έξυπνοι και κορόιδα (1962) [Πελοπίδας] 
Γαμπρός για Κλάματα (1962)
Η Ελληνίδα και ο Ερωτας (1962)
Κορόιδο γαμπρέ (1962) [Διαμαντής Σαραντόπουλος]
Ο Μιχαληός του 14ου συντάγματος (1962) [(σχης) 
Δήμος Καραδήμος]
Οι γαμπροί της Ευτυχίας (1962) [Βαγγέλης Ταρνιάτης]
Όταν λείπη η γάτα! (1962) [Λουκάς]
Τέρμα τα Δίφραγκα (1962) [Αγησίλαος]
Πεζοδρόμιο (1962)
Το Καρπουζάκι (1962)
Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός (1961) [Κλέαρχος Ζουγκαλάς]
Το έξυπνο πουλί (1961) [Θανάσης]
Μάνα μου, τον Αγάπησα (1961)
Αγαπούλα μου (1960)
Καλημέρα Αθήνα (1960) [Μενέλαος Στασινόπουλος]
Η κυρία δήμαρχος (1960) [Ανάργυρος Προκόπης]
Το Αγρίμι (1960)
Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντός (1960) [Κλέαρχος Ζουγκαλάς]
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα (1960) [Ευστάθιος Αλεξάνδρου (οικιακά)]
Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959) [Νεόκοσμος]
Σαρακατσανισσα (1959)
4 νύφες 1 γαμπρός (1958) [Προκόπης]
Μακρυά απ' τον κόσμο (1958) [Ισίδωρος]
Το Εισπρακτοράκι (1958)
Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας (1958) [Λούλης]
Μια ζωή την έχουμε! (1958) [Χαράλαμπος Μπαζούκας (του Νικολάου)]
Ο λεφτάς (1958) [Θεοδόσης Μέντικας]
Κατά λάθος... μπαμπάς (1957) [Κοσμάς] 
Ο Θείος της Βιολέτας (1957) [Τζίμης]
Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο (1957) [Παυλάρας]
Μπαρμπα Γιάννης ο Κανατάς (1957) [Γιάννης]
Της νύχτας τα καμώματα (1957) [Βαγγέλης]
Το αμαξάκι (1957) [Θόδωρος] 
Η καφετζού (1956) [Νικήτας]
Γλέντι - λεφτά κι αγάπη (1955) [Λαυρέντης]
Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο (1955) [Παυλάρας]
Η ωραία των Αθηνών (1954) [Ζάχος Μαρκάς]
Χαρούμενο ξεκίνημα (1954) [Ανδρόνικος Σοφράς]
Ο Αλλος (1952)
Διπλή Θυσία (1945)
Μαρία Πενταγιώτισσα (1929) [Μάρκος Μπότσαρης]