Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ

Γιάννης Γκιωνάκης
Ο Γιάννης Γκιωνάκης (1922 - 25 Αυγούστου 2002) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Ξεκίνησε σπουδές στην Ιατρική (ο πατέρας του ήταν γιατρός) αλλά τον κέρδισε το θέατρο. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν και στη σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Στον κινηματογράφο, αξέχαστη παραμένει η ερμηνεία του στην ταινία Τα κίτρινα γάντια ως «Μπρίλης». Τέσσερα χρόνια πριν το θάνατό του, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και ακολούθησαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Τον τελευταίο μήνα της ζωής του η υγεία του παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση. Έσβησε το απόγευμα της Κυριακής 25 Αυγούστου 2002 στο νοσοκομείο "Λευκός Σταυρός". Κηδεύτηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Αυγούστου 2002 από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών παρουσία πολλών συναδέλφων του και απλού κόσμου. Με το θάνατο του Γιάννη Γκιωνάκη έκλεισε η χρυσή εποχή των παλιών μεγάλων μας κωμικών ηθοποιών.
Φιλμογραφία
Ένας Μπόμπος στα θρανία (1989) [(διευθυντής)]
Αχ! Αυτός ο Αντρας μου (1989)
Ο αυτάκιας (1988) [(αστυνόμος)]
Μπρος Γκρεμός και Πίσω Ρέμα (1987)
Ο Ρόκυ (1986)Ιππότης της λιγούρας (1985) [(ιδιαίτερος πρίγκηπα)]
Μια Γυναικάρα στα Μπουζούκια (1985 [Παυλος]
Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα Νο3 (1984)
Ροκάκιας την ημέρα... το βράδυ καμαριέρα (1984) [Θανάσης]Γύφτικη κομπανία (1983) 
Ο Παπασούζας (1983)
Μια Παπαδιά στα Μπουζούκια (1983)Δώστε την Τσόντα στον Λαό (1983)
Ρόδα τσάντα & κοπάνα νο2 (1983) [Ηρώδης]
Σερίφης ο 'Μηχανοφάγος (1983) [Πλάτωνας]
Ρόδα τσάντα και κοπάνα (1982) [(επιθεωρητής)]
Κορόιδο Ρωμιέ!.. (1981) [Πότης Πίκουλας]Τροχονόμος... Βαρβάρα (1981) [Παχούμης Φουρτούνας]
Γεύση από Ελλάδα (1980)
Τα Λιονταράκια (1974)
Αέρα! Αέρα! Αέρα! (1972)
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα! (1972) [Ζαχαρίας]
Ένα αγόρι... αλλοιώτικο απ' τ' άλλα (1971) [Πέτρος Σοφιανός]
Η κρεββατομουρμούρα (1971) [Σάββας Τσιφικλής]
Πίσω μου σ' έχω σατανά (1971)
Ο Αγαθιάρης και η Ατσίδα (1971) [Μιχάλης Τσουκαλιάς]
Η τύχη μου τρελάθηκε... (1970) [Ζήσης Καραφανάρης]
Οι Τέσσερις Ασσοι (1970) [Λιλίκος Βαρδαμάς]
Ο Τρελλός της Πλατείας Αγάμων (1970) [Γιώργος Αγρανιώτης]
Ο ξεροκέφαλος (1970) [Παντελής Καραμπίνας]
Η ωραία του κουρέα (1969) [Γιάννης Ψαλίδας]
Το στραβόξυλο (1969) [Νίκος Μαρουλής]
Ο πεθερόπληκτος (1968) [Χρήστος Πετεφρούτης]
5 γυναίκες για έναν άνδρα (1967) [Δημήτρης Παππάς]
Ένας απένταρος λεφτάς (1967) [Γιάννης Μπακούρας (Τζον Μπίρδας)]
Η κοροϊδάρα (1967)
Μίνι φούστα και καράτε (1967) [Τάκης Κούλης]
Νυμφίος ανύμφευτος (1967) [Ευτύχιος Λαπάκης]
Ο αχόρταγος (1967) [Χρήστος Πειναλέος (ή Χρυσάφης)]
Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας (1967) [Μπάμπης] 
Το πλοίο της χαράς (1967) [Τομ Λούκας (Θωμάς Λουκανόπουλος)]
Η αδελφή μου θέλει ξύλο (1966) [Σπύρος Ντόκος]
Ησαΐα χόρευε (1966) [Ηλίας Μπακούρης]
Ο αδελφός μου ο τρελλάρας / Ο αδελφός μου ο λόρδος (1966) [Φειδίας]
Ο τετραπέρατος (1966) [Αυγερινός]
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966) [Γιώργος Δρογκάς]
Η Εύα δεν... αμάρτησε (1965) [Μενέλαος Τουλούμπας]
Και οι... 14 ήταν υπέροχοι! (1965) [Γρηγόρης]
Κάλλιο πέντε και στο χέρι (1965) [Λάκης Πουρές]
Μπετόβεν και μπουζούκι (1965) [Φίλιππας]
Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου (1965) [Δαμιανός Μπουραλάς]
Το βλακόμουτρο (1965) [Πασχάλης]
Άλλος... για το εκατομμύριο! (1964) [Κοκός]
Κόσμος και κοσμάκης (1964) [Μάκης Καρίμης]
Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) [Τρύφωνας Παπαλεξανδρογεωργακόπουλος]
Ο Γιάννης τάκανε θάλασσα (1964) [Γιάννης]
Νυχτοπερπατήματα (1964)
Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964) [Γιάννης Γκιωνάκης]
Ο λαγοπόδαρος (1964) [Λουκάς Χέλμης]
Ό,τι θέλει ο λαός (1964) [Θανάσης]
Εξωτικές Βιταμίνες (1964)
Οι προικοθήρες (1964) [Περικλής]
 7 μέρες ψέματα (1963) [Μισέλ]
Οι Σκανδαλιάρηδες (1963) [Θανάσης]
Λίγο πριν ξημερώσει (1963) [(υπάλληλος γκαράζ)]
Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963) [Αγγελής]Τρελλοί πολυτελείας (1963) [Μπάμπης]
Τρίτη και 13 (1963) [Σωτήρης Μπερκέτης]
Ευτυχώς Χωρίς Δουλειά (1963) [Αγγελής]
Λίγο πριν Ξημερώσει (1963)Δέκα μέρες στο Παρίσι (1962) [Μίλτος Ζέπας]
Η νύφη τό σκασε... (1962) [(ξενοδόχος)]
Κορόιδο γαμπρέ (1962) [Λούλης]
Λαφίνα (1962) [Λιάκος]
Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο (1962)
Η Αθήνα τη νύχτα (1962)
Φτωχοί Κομπιναδόροι (1962) [Ντιντίκος]
Τα Χριστούγεννα του Αλήτη (1962)
Ο Διάβολος και η Ουρά του (1962)
Ο άντρας της γυναίκας μου (1962) [Παναγιώτης Παναγιωτίδης]Ο γαμπρός μου, ο δικηγόρος! (1962) [Σωτήρης]
Ο Δήμος από τα Τρίκαλα (1962) [Βάγγος]
Του Κουτρούλη ο γάμος (1962) [Μανώλης Κουτρούλης]
Διαβόλου κάλτσα (1961) [Λαλάκης Καρράς]
Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961) [(ναύτης)]
Ο καλός μας άγγελος (1961) [Ηρακλής Βούρας]
Στέγνωσαν τα δάκρυά μας (1961)
Κορίτσια της Αθήνας (1961)
Το Παιδί του Δρόμου (1961) 
Φτωχαδάκια και λεφτάδες (1961) [Σάββας]
Ένας δον Ζουάν για κλάμματα (1960)Ερωτικά παιχνίδια (1960) [Θανασάκης]Αλλού τα Κακαρίσματα (1960) [Μίκης Πηλίδης]Δυο Χιλιάδες Ναύτες και ένα Κορίτσι (1960)Το Αγρίμι (1960)
Αντρας Είμαι... και το Κέφι μου Θα Κάνω! (1960)
Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ... (1960) [Πολ]
Τα κίτρινα γάντια (1960) [Μπρίλης]
Γαμήλιες περιπέτειες (1959) [Τζιάκομο]
Δουλειές με φούντες (1959) [Αλέκος]
Ένας βλάκας και μισός (1959) [(δικηγόρος) Περλεπές]
Η μουσίτσα (1959) [Βουρδουμπάς "Μίρκα"]
Ο θείος από τον Καναδά (1959) [Κώστας]
Οσο Υπάρχουν Γυναίκες (1959)
Το Αγοροκόριτσο (1959) [Ριρής]
4 νύφες 1 γαμπρός (1958) [Πέτρος Χριστόπουλος]
Το τρελλοκόριτσο (1958) [Πίπης]
Η Φτώχεια Θέλει Καλοπέραση (1958) [Γιάννης Πηδηχτός]Αδέκαροι Ερωτευμένοι (1958) [Γρηγόρης]
Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957) [Τώνης]
Το Παιδί του Δρόμου (1957) 
Της νύχτας τα καμώματα (1957)
Το κορίτσι της φτωχογειτονιάς (1957) [(πωλητής βιβλίων)]Κορίτσι με τα παραμύθια (1956)
Το στραβόξυλο (1952) [Πέτρος Μαρκόπουλος]
Εκείνες που δεν Πρέπει ν`Αγαπούν (1951)
Προ Παντός Ψυχραιμία (1951) [Τηλέμαχος Δράκος]
Παπούτσι από τον Τόπο σου (1946)
Σειρές που έχει παίξει
Ιστορίες της νύχτας 1972 ΕΙΡΤ
Ιστορίες χωρίς δάκρυα 1977 ΕΡΤ
Κάθε πράγμα στον καιρό του 1993 ΑΝΤ1
Στοπ καρέ 1983 ΕΡΤ2
Το ποινικό μητρώο της Αθήνας 1973 ΥΕΝΕΔ
Βιντεοταινίες που έχει παίξει
Άντζελα ο πειρασμός 1989
Ένα ζευγάρι από κομπιούτερ 1987
Ένας μπόμπος στα θρανία 1988
Όλοι τους τρελοί εκτός από εμένα 1987
Όσο υπάρχουν κόπανοι 1992
Αετονύχηδες και χαζοπούλια 1987
Ανδρέας ο επιμένων 1986
Αρχηγέ προχώρα σε θέλει άλλη χώρα 198?
Αχ αυτός ο επιπόλαιος 1988
Δημόσιος κίνδυνος Νο1 και κάτι 1985
Δυο ντετέκτιβ 198?
Επιχείρηση γάμος 1986
Κατά φαντασίαν εραστής 1989 
Κορόιδο γαμπρός και κερατάς 1986
Κουμπάρε μου ξεφτίλα 1988
Μια παπαδιά στα μπουζούκια Νο2 1985
Μια σιγανοπαπαδιά μαφιόζα 1987
Μπουκαδόροι (Οι) 1987
Ο άντρας μου έμεινε παρθένος 1985
Ο γύφτος και η Πόντια 1987
Ο θείος μου ο ατσίδας 1985
Ο ιππότης της λιγούρας 1985
Ο κουμπάρος ο ξεφτίλας 1987
Ο νίντζα με τη γκλίτσα 1986
Παλληκάρια της φακής 1987
Πρώτη νύχτα γάμου 1985
Ρόκυ Νο 0 το νούμερο 1986
Τρελά αγόρια θεότρελα κορίτσια 198?
Τρελές διακοπές του θηριοτροφείου 1985
Τρελοί ληστές γυμνά διαμάντια 1986