Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ


Βλαχοπούλου Ρένα


blaxopoulou2
Επίσης γνωστή σαν η Lucille Ball της Ελλάδας! Το αστέρι που ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία στην τρυφερή ηλικία των 8 ετών και κατάφερε να γίνει «η πιο τρελή τρελή σαραντάρα» και η μοναδική ίσως «χαρτοπαίχτρα» που είναι αξιαγάπητη. Κερκυραία με μπρίο και θαυμάσια κίνηση ξεκινάει την «καλλιτεχνική» της καριέρα από το μικρό θίασο που στήνει η ίδια σε ηλικία 8 ετών μαζί με τα αδέρφια της στο σαλόνι του σπιτιού της. Η δράση της όμως απλωνόταν και έξω από το οικογενειακή της περιβάλλον καθώς «τραγουδούσε» στην Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, λίγα βήματα μακριά από το σπίτι της. Κι ήταν μόνο 10 ετών! 

Η αγάπη και το ταλέντο της στο τραγούδι δεν άργησαν να γίνουν γνωστά στην Κέρκυρα. Αποτέλεσμα ήταν η παρουσία της στο Δημοτικό θέατρο του νησιού, ενώ σε ηλικία 16 ετών εμφανίζεται πλέον ως επαγγελματίας τραγουδίστρια σε ζαχαροπλαστείο στη Σπιανάδα. Την πρώτη της αγάπη ήταν γραφτό να τη γνωρίσει στο ζαχαροπλαστείο που τραγουδούσε και μαζί της να έρθει στην Αθήνα. Παντρεμένη πλέον με τον Κώστα Βασιλείου (ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ) αρχίζει νέα καριέρα στ τραγούδι, αυτή τη φορά στην Αθήνα, σε βαριετέ και αναψυκτήρια. Ανακάλυψη του Μίμη Τραϊφόρου ως νέο ταλέντο αλλά και στη συνέχεια από τον Σπάρτακο, πιανίστα της τζαζ, η Ρένα Βλαχοπούλου αναδεικνύεται σε «βασίλισσα της τζαζ» ενώ αρχίζει καριέρα και στο εξωτερικό (Αμερική, Κύπρο, Τουρκία, Αίγυπτο). 

Φωνή μοναδική, γοητεύει τους πάντες. Το 1954 όμως, τη γοητεύει και την κερδίζει η επιθεώρηση. Λάμπει στο θέατρο «Ακροπόλ» ως «Βασίλισσα της νύχτας» λάμπει και η επιθεώρηση με ένα αστέρι τόσο φωτεινό στους κόλπους της. 

Το 1956 εμφανίζεται στην πρώτη της ταινία «Πρωτευουσιάνικες Περιπέτειες» του Γ.Πετροπουλάκη και αρχίζει να χαράζει τη δική της μοναδική πορεία στη μεγάλη οθόνη, πορεία που την κάνει ευρέως γνωστή στο κοινό. Αυθόρμητη και αυτοδίδακτη, γίνεται η κορυφαία κωμικός του ελληνικού κινηματογράφου μέσα από τους ρόλους της απλής καθημερινής γυναίκας, της νοικοκυράς, της μεγάλης αδερφής, της μεροκαματιάρισσας που καταφέρνει να απολαύσει τη μεγάλη ζωή. 

Στο πλευρό του σύζυγού της Γιώργου Λαφαζάνη, η Ρένα έζησε σαν άνθρωπος του σπιτιού, όπως έλεγε η ίδια. Ένας άνθρωπος που την ενδιέφερε το σπίτι και ο άντρας της. 

Το γέλιο και η χαρά που μοίραζε απλόχερα μέσα από τους ρόλους της, τα τραγούδια της που ακόμα ακούγονται, τραγούδια όπως το «απόψε ήρθα για να πιω λιγάκι παραπάνω», «σαν ξημερώνει η Κυριακή το σπίτι μου με χάνει» και ο αυθορμητισμός της, η απλότητά της, την έκαναν αγαπητή σε όλους τους Έλληνες. 

Τα χειροκροτήματα για τη μεγάλη μας κωμικό θα συνεχίζονται μαζί με τη μοναδική της παρουσία μέσα από τις ταινίες της, ταινίες που θα συνεχίζουν να κερδίζουν την αγάπη του κοινού, την αγάπη των νέων γενεών. Ένα αστέρι έσβησε, όχι όμως από την ψυχή μας, όχι από την καρδιά μας. Η αυλαία έπεσε αλλά όχι για εμάς το κοινό της που την λάτρεψε και θα συνεχίσει να τη λατρεύει. Τελικά ο μόνος που δεν γλιτώνει από τη Ρένα είναι ο Ντίνος Ηλιοπουλος, αν θυμηθεί κανείς τα λόγια τους από την ταινία «Μερικοι το προτιμουν κρυο» του 1962. 

Πέθανε το 2004 από αναπνευστικά προβλήματα.. 

1956 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΙΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ
1962
 ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ
1962 ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Η ΓΑΤΑ
1963
 ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΙΑ ΔΥΟ
1963
 ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ
1964
 ΧΑΡΤΟΠΑΙΧΤΡΑ, Η
1965 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ
1965
 ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ
1966 ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ, Η
1966 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
1967 ΒΙΒΑ ΡΕΝΑ

1968 ΖΗΛΙΑΡΑ, Η
1969 ΠΑΡΙΖΙΑΝΑ, Η
1970
 ΘΕΙΑ ΜΟΥ Η ΧΙΠΠΙΣΑ, Η
1970
 ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ, ΤΡΕΛΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ
1971 ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΓΑΜΠΡΟΣ
1971
 ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΟ ΧΑΡΕΜΙ
1971 ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ
1972
 ΚΟΜΗΣΣΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Η
1972
 ΡΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΦ-ΣΑΪΝΤ, Η
1973 ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΤΡΕΧΕ ΠΟΛΥ, Ο