Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ


ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Χρήστος Ευθυμίου
Ο Χρήστος Ευθυμίου (3 Αυγούστου 1900-4 Μαΐου 1971) ήταν κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Γεννήθηκε στη Λαμία. Ήταν διπλωματούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και το 1929 φοίτησε στην επαγγελματική σχολή θεάτρου από την οποία και βγήκε αριστούχος μετά τετραετή φοίτηση. Το 1929 έκανε τη πρώτη του θεατρική παρουσία με το θίασο Κυβέλης και μετά διετία προσκλήθηκε ως ιδρυτικό 
μέλος του Βασιλικού Θεάτρου όπου και υπηρέτησε ως βασικό στέλεχος και ως ένας των πρωταγωνιστών του. Από τη θέση αυτή διέπρεψε ως κωμικός ιδίως σε έργα του Μολιέρου, του Σαίξπηρ αλλά και σε χαρακτηριστικούς ελληνικούς λαογραφικούς ρόλους ελληνικών έργων.
Το 1952 τιμήθηκε ιδιαίτερα από τη Γαλλική Κυβέρνηση για την εξαίρετη ερμηνεία του των έργων του Μολιέρου με το παράσημο των Ακαδημαϊκών Δαφνών. Μετά τον θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη το 1960 τέθηκε επικεφαλής του θιάσου του εκλιπόντος δημοφιλούς κωμικού. Δύο χρόνια αργότερα τιμήθηκε με σχετικό παράσημο από τον Βασιλέα Παύλο. 

Αξιόλογη επίσης ήταν και η παρουσία του στον ελληνικό κινηματογράφο. Οι ρόλοι του στις ταινίες 
Ο γυναικάς καιΈνας βλάκας και μισός είναι αυτοί για τους οποίους μνημονεύεται περισσότερο. Επίσης χαρακτηριστική υπήρξε η επί μακρόν συμμετοχή του σε καθημερινές απογευματινές ραδιοφωνικές πεντάλεπτες "παρλάτες" με την ατάκα "Αχ τι τραβάω!". Κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο.
Φιλμογραφία
Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλήκαρα (1960) [Ιάκωβος Αλεξάνδρου (ιατρός)]
Ένας βλάκας και μισός (1959) [Θωμάς Κατσαρός]
Ο γυναικάς (1957) [Πασχάλης Ζουμπούλος]
Η άγνωστος (1956) [Μανωλάκης]
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955) [Χρόνης]
Το Δρομάκι του Παραδείσου (1943)
Δεσποινίς Δικηγόρος (1933)