Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011




 ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής «ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ» αυτοσυστήνεται ο ηθοποιός ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ παραθέτοντας στοιχεία της καλλιτεχνικής του πορείας. Μιλάει για τις σπουδές του στη Δραματική Σχολή της Λαϊκής Σκηνής που ίδρυσε ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ μαζί με τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ και τον ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΔΕΒΑΡΗ και την απαρχή της καριέρας του με τη συμμετοχή του στην ιστορική παράσταση «Ερωφίλη» του ΧΟΡΤΑΤΖΗ, με τον ίδιο θίασο, που ανέβηκε στο θέατρο Ολύμπια το 1934. Παράλληλα θυμάται την εμπειρία του στο ελληνοαλβανικό μέτωπο του 1940 όπου βρέθηκε με τον Γ. ΤΣΑΡΟΥΧΗ στην πρώτη γραμμή. Ακολούθως ο Λ. ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ως ιδρυτικό μέλος κι ο ίδιος του Θεάτρου Τέχνης, κινείται και ξεναγεί το θεατή στους χώρους του σπιτιού της οδού Ζ. Πηγής 9 όπου γεννήθηκε η κίνηση του Θεάτρου Τέχνης (1942), αναφερόμενος στους εμπνευστές της και τους νέους ηθοποιούς που την περιέβαλαν, καθώς και στις γενικές αρχές της διακήρυξής της.
Μιλάει επίσης, για τη συνεργασία του με τους Ενωμένους Καλλιτέχνες την περίοδο 1945-1946, το θίασο Καλλέργη-Σκούρα και τη θητεία του στο Εθνικό Θέατρο.
Τέλος, κάνει μνεία στο σκηνοθετικό και μεταφραστικό του έργο, στην ιδιότητά του ως καθηγητή της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, στην συνδικαλιστική και πολιτική του δραστηριότητα.