Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

ΦΑΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ


ΦΑΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ

Γεωργίτσης Φαίδων
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου του 1939. Σπούδασε θέατρο στις Σχολές Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη και Πέλλου Κατσέλη. Σπουδαστής ακόμη, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο το 1960 μ' έναν μικρό ρόλο στην ταινία Ποτέ την Κυριακή του Ζυλ Ντασέν. Καθιερώθηκε το 1965 με την ταινία Τα Κόκκινα φανάρια. Την ίδια χρονιά κράτησε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ίλιγγο του Γιάννη Δαλιανίδη. Οι ταινίες του οποίου τον έκαναν πλατιά δημοφιλή ήταν Οι θαλασσιές οι χάντρες, Νύχτα γάμου, Ένας ιππότης για τη Βασούλα, Μια κυρία στα μπουζούκια κ.ά. Πρωταγωνίστησε σε πολλές ακόμη ταινίες, ενώ στο θέατρο για ένα διάστημα συγκρότησε δικό του θίασο μαζί, με την τότε σύζυγό του Μπέττυ Αρβανίτη. Το 1972 έκανε την είσοδό του στην τηλεόραση με το "Κόκκινο δαχτυλίδι". Το 1974 σκηνοθέτησε τη μοναδική του ταινία Σατανικές ερωμένες μεπρωταγωνιστή, σεναριογράφο και παραγωγό τον ίδιο. Έχει παίξει σημαντικούς ρόλους στις τηλεοπτικές σειρές "Γιούγκερμαν" και "Πανθέοι" του Βασίλη Γεωργιάδη και "Λάμψη" του Νίκου Φώσκολου κ.ά. 
Φιλμογραφία
Το Σινεμά Γυμνό (2010) [ο ίδιος]
Ο Γιος του Τσάρλυ (2008) [Τσάρλυ]
Ηλεκτρικός Άγγελος (1981)
Κατάσκοπος Νέλλη (1981) [Μπράιαν Ρόμπερτς]
Ο σεξοκυνηγός (1981) [Ανδρέας]
Κραυγή γυναικών (1978)
Η Καγκελόπορτα (1978) [Ευτύχης]
Παυλος Μελας (1974)
Σατανικές Ερωμένες (1974) [Λουκάς]
Μιρέλλα, Η Σάρκα της Ηδωνής (1973) [Γιάγκος Μαντάς]
Πιο θερμή και από τον ήλιο (1972) [(αμερικάνος ναύτης)]
Ενα Κορίτσι που τα Θέλει Ολα (1972) [Αλέξης] 

Κυνηγημένοι Εραστές (1972) [Άγγελος]
Το Τρίπτυχο της Αμαρτίας (1972)
Επιχείρησις Κραιπε ο Τάφος του Γ`Ράιχ (1972)
Η ζαβολιάρα (1971) [Κώστας]
Υπερήφανοι Αετοί (1971)
Αεροσυνοδός (1971) [Στέφανος Βαλμάς]
Όταν η πόλις πεθαίνη (1969) [Βασίλης Αρσένης]
Γοργόνες και μάγκες (1968) [Πέτρος Αθανασίου]
Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968) [Δημήτριος/Μήτσος Μπεζεστένης]
Μια κυρία στα μπουζούκια (1968) [Γιώργος Κονταξής]
Όλγα αγάπη μου (1968) [Πέτρος Βασιλειάδης]
Το παρελθόν μιας γυναίκας (1968) [Σάκης "Μαύρος"]
Νύχτα γάμου (1967) [Θάνος Καμπίρης]
Εκείνος κι Εκείνη (1967) [εκείνος]
Πυρετός στην άσφαλτο (1967) [Νικόλαος Κούρσος]
Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966) [Φώτης Τσίπουρας] 

Επιχείρησις Δούρειος Ιππος (1966)
Οι Εχθροί (1965) [Στέφανος]
Πικρή Ζωή (1965) [Παύλος Αλεξίου]
Οι Νέοι Θέλουν να Ζήσουν (1965) [Γιώργος]
Βρώμικη πόλις (1965) [Τάσος Λιάσκης]
Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1965) [Γιάννος]
Το Κορίτσι της Κυριακής (1964) [Ορφέας]
Διωγμός (1964) [Γιάννης Χαραλάμπους "Κανάρης"]
Ίλιγγος (1963) [Κώστας Παναγιωτόπουλος]
Κόκκινα φανάρια (1963) [Άγγελος]
Ουρανός (1962) [Γιάγκος]
Ποτέ την Κυριακή (1960) [(ναύτης)]
Σειρές που έχει παίξει
Γιούγκερμαν 1976 ΥΕΝΕΔ
Καλημέρα ζωή 1993 ΑΝΤ1
Καμπαρέ 1978 ΕΡΤ
Οι Πανθέοι 1977 ΕΡΤ 

Οι σκλάβοι στα δεσμά τους 1981 ΕΡΤ
Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα 1984 ΕΡΤ2
Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα 1980 ΕΡΤ
Το κανάλι των παρανόμων 1989 ΕΤ2
Το κορίτσι της Κυριακής 1972 ΕΙΡΤ
Το μυστικό του άσπρου βράχου 1982 ΥΕΝΕΔ
Το παιχνίδι 1979 ΕΡΤ
Το τέλος της μοναξιάς 1991 ΕΤ1
Τυφλόμυγα 2007 ALPHA

Βιντεοταινίες που έχει πάιξει
Η γοργόνα 1987
Μπλέξαμε τις γυναίκες μας 1986
Ο χαρτοπαίκτης και το χαμίνι 198?
Τζων Ρεμούλας το μέντιουμ 1988
Τρελοί ληστές γυμνά διαμάντια 1986